Община Пловдив не е спирала да работи за изграждането  на

...
Община Пловдив не е спирала да работи за изграждането  на
Коментари Харесай

Стефан Стоянов: С 12 млн. лева за разделяме МГ-то и ОУ „Драган Манчов”, това е само първата стъпка

„ Община Пловдив не е серпантина да работи за изграждането  на нова, независима постройка на Математическа гимназия.  В непрекъснат контакт сме с управлението на двете учебни заведения, като всяко деяние е в съгласие с тях.  Има  стъпки, които би трябвало да се извървят, а първата е физически да се отдели гимназията от ОУ „ Драган Манчов ”, съобщи зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов.
Прочетете още
Днес от Обществения съвет към МГ-то излязоха с позиция поради идна точка на сесията на локалния парламент. На нея ще се гласоподава предложение на градските управляващи за кандидатстване за 12 млн. лв. през Плана за възобновяване и резистентност за двете учебни заведения.
Идеята е да се построи нова постройка на главното учебно заведение до мол Пловдив, както и още едно здание в сегашната база на МГ-то.

„ Математическата гимназия ще има своя постройка и  кампус на терена, предназначен зад хотел SPS.  За да решим този проблем обаче първо би трябвало физически да разделим двете учебни заведения, тъй като сега базата е извънредно незадоволителна за потребностите на учениците.  Новата постройка в двора на МГ-то ще е за няколко нови зали и стаи, които да посрещнат най-базовите потребности на учебното заведение ”, изясни Стоянов. Той добави, че е длъжен   като зам.-кмет да привлече  колкото може повече европейски средства, като се готвят оферти за над 25 млн. лв. в областта на образованието.

„ Ситуацията с новата постройка на МГ-то е такава, че първо ние не знаем какво ще съставлява, какво желаят от управлението на учебното заведение и какъв брой ще коства. Дори, в случай че на следващия ден се намери  държавно управление готово да финансира целия план, или се отвори европейска стратегия – ние нямаме какво да предложим, тъй като не разполагаме с план.  Това, което би трябвало да се направи е първо да получим задание от учебното заведение, въз основата, на което да се разгласи архитектурен конкурс с механически план. Главният проектант е един от радетелите  за този  конкурс, тъй като самият той е ученик на това учебно заведение ”, сподели Стоянов.  По думите му, когато се изготви план и станат ясни КСС-тата може да се търси финансиране. 

Той добави, че единствено старите концепции отпреди години за новата постройка на елитната гимназия са коствали сред 30 и 40 млн. лв..

Зам.-кметът сподели още, че регион „ Западен ” се разраства с големи темпове  и потребността от нови учебни заведения ще става все по-голяма. Хипотетично и откакто се изградят новите  здания на МГ-то и „ Драган Манчов ” – остарялата база може да одобри също възпитаници, като се образува ново учебно заведение там.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР